Oppustelig SUP Guide - Begynderguide til oppustelige SUP boards

 


SUP, kort for Stand Up Paddle, er en af de hurtigst voksende vandsportsgrene over hele verden. SUP er en alsidig sportsgren med mange undergrene, der gør det til en aktivitet for alle. SUP boards er længere og bredere med mere opdrift end traditionelle surfboards eller windsurf boards, der gør det muligt at balancere komfortabelt på dem.  

Den seneste mode er oppustelige SUP boards, der er en langt mere alsidig og bekvem SUP type, der gør det muligt, at transpotere og opbevare din SUP uden en stor bil eller meget opbevaringsplads. Herudover er oppustelige SUP boards langt mere holdbare, og kan godt tåle lidt stød uden at blive bulet eller få ridser. Oppustelige SUP boards har langt hen af vejen samme sejlegenskaber som en traditionel hard SUP, og er med de nye produktionsmetoder blevet så gode, at hard SUP boards bliver mindre og mindre populære.
 
Når man skal købe et oppusteligt SUP board, er det vigtigt, at man vælger den SUP, der passer bedst til en selv.
SUP boards kommer i mange forskellige former og størrelser, og hver enkelt henvender sig til noget forskelligt; nogle er beregnet til bølger, nogle til fladt vand og nogle egner sig til begge dele. Forneden har vi samlet de informationer, vi finder nødvendige ved valget af din næste SUP.

 

Få styr på de 6 klassiske SUP-fejl

Du skal åbne spænden for at kunne ændre længden på din paddel. Dernæst laver du en vinkel med din arm, så den går vandret væk fra din krop og 90 grader lodret. Dette er den korrekte højde for din SUP paddle, ca. 15 cm over hovedet.

Det er vigtig at du benytter din leash hvis du nu skulle falde i vandet, så er du altid koblet til dit SUP board. Padler du i bølger eller stærk i strøm, så vil dit SUP board hurtigt drive væk fra dig. Derfor anbefaler vi at du atlid kobler dig fast til dit SUP board med leashen.

Du skal huske at sørge for at bladet på din paddle peger væk fra dig selv, for maksimalt effektivitet. Det er tydeligt at kunne mærke forskellen på den rigtige og forkerte måde at vende SUP padlen. Vender SUP padlen forkert får du et ustabilt tag i vandet, og vil derfor ikke opnå den bedste effektivitet. Hvorimod hvis padlen er vendt korrekt har du meget nemmere ved at kontrollere boardet og opnår derfor nemmere en højere fart.

Det er lovkrav at have en redningsvest/svømmevest ombord på dit fartøj (SUP). Derudover er det også et must så du altid er sikker på vandet. Hos Kitedanmark anbefaler vi på det stærkerste at du benytter et CE godkendt redningsvest.

Ofte står folk forkert på deres board. Den rigtige måde at placere sig på sit SUP board er, at du står så tåspidserne er på en parallel linje ved midten af håndtaget.

Sørg for at brug hele kroppen når du padler, og ikke kun armene. Det bliver hurtig udmattende og er ikke særligt effektivt hvis du kun padler med armene, derfor er det vigtigt at du bruger hele kroppen til at padle med.

 

Volumen

Volumen er den indikator, der siger noget om, hvor meget opdrift en oppustelig SUP har. Er du en tung surfer, så får du brug for en SUP med meget af opdrift. Er du en let surfer, så behøver du ikke lige så meget opdrift. En oppustelig SUP med høj volumen er mindre manøvredygtig end en oppustelig SUP med lav volumen. Derfor er det vigtigt, at du vælger en oppustelig SUP med lige netop den volumen, der passer til din vægt.
Tabellen forneden giver en idé om, hvor meget volumen din SUP skal have.
Dette er kun vejledende, og vi tager forbehold for, at volumen kan variere efter sejlstil.
Vægt på SUP surfer: Volumen:
50 - 70 kg 140 - 180 L
70 - 90 kg 180 - 280 L
+ 100 kg + 300 L
   

Shape

Det er vigtigt, at du vælger den rigtige shape af din oppustelige SUP. Derfor skal du gøre op med dig selv, om du skal bruge din SUP i bølger eller på fladt vand, om den skal være begyndervenlig, om hele familien skal have glæde af den eller om den skal kunne sejle hurtigt. Dette er blot nogle af de spørgsmål, du skal stille dig selv, inden du vælger din SUP.
 
ALLROUND
Det man kender som en "normal" SUP, er dem vi kalder Allround SUP. En allround SUP er som navnet siger, en SUP som du kan bruge i alle forhold. Det er en SUP som ikke er specialiseret i ét specielt område, men derfor kan lidt af hvert. Det er et godt valg til begynderen, eller dem som ønsker et board, som hele familien kan bruge. En allround SUP er typisk 9-12 fod lang og 28-32 inches bred, og det er surferens vægt, der afgør den nødvendige størrelse. En allround SUP kan bruges til touring såvel som leg i små til mellemstore bølger, og henvender sig dermed til dig, der ønsker et board, der kan lidt af det hele.
 
RACE
En Race SUP er et board, som er designet til nemt at kunne opnå høj fart. Denne SUP har et smalt design, som ikke har så meget modstand i vandet, så du derfor nemt kan få fart på. Derfor er et race board perfekt til dem, der ønsker at tage på ture, både korte og lange, eller sejle om kap med vennerne. Ulempen ved Race SUP boards er, at den ikke ligger lige så stabilt i vandet, og derfor er sværere at holde balancen på end et allround SUP board. Der findes to Race SUP kategorier, der er defineret ud fra internationale konkurrencestandarder; den ene er Battle of The Paddle, der er en speciel type race, der går ud på at sejle ud gennem en brænding, runde en bøje og komme først tilbage til stranden. Til denne form er boardet 12'6 fod langt, men denne type er mindre kendt i Danmark. Den anden kategori af race SUP boards er 14 fod langt, og bruges til traditionel SUP Race. Denne type race SUP er hurtig og retningsstabil, hvilket betyder, at du kan paddle flere gang til den ene side, uden at boardet skifter retning. Race SUP's er som regel mellem 22 og 28 inches brede, og jo smallere de er, desto hurtigere sejler de, men jo mindre stabile bliver de også.



TOURING
Det moderne valg er en blanding mellem en allround SUP og en Race SUP, og denne type SUP kaldes for en Touring SUP. En touring SUP har et smalt design i spidsen, så du hurtigt opnår høj fart, hvorimod området, man står på er væsentligt bredere, og dermed gør den lettere at balancere på end en dedikeret race SUP. Touring SUP boards stammer fra race SUP kategorien Battle of The Paddle, der kræver en hurtigt accelerende SUP med god stabilitet. En touring SUP egner sig godt til længere ture på fladt vand, på åbent hav og alt derimellem. Touring SUP boards er meget alsidige, giver et effektivt glide igennem vandet, og kræver færre kræfter at få op i fart.
 
WAVE
I en kategori for sig findes de oppustelige Wave SUP boards. Wave SUP (bølge SUP boards) er kendetegnet ved at være meget korte, meget manøvredygtige og meget stive. Dette gør det muligt at ride bølger på en oppustelig SUP. Wave SUP boards kan også bruges på fladt vand, og udmærker sig i roligt terræn ved at være manøvredygtige og lette at styre. Derfor egner de sig også godt til små personer eller børn.
   

Størrelse

Der er mange forskellige størrelser indenfor oppustelige SUP boards. Størrelsen på SUP boards måles i fod, og følger typisk volumen. Derfor er det vigtigste, når du vælger en ny SUP, at vælge en med den rette volumen. Størrelsen er derfor ikke det vigtigste at bide mærke i, når du leder efter et nyt SUP board. Hvis blot du har fundet det shape, der passer dig, og fundet en passende volumen, så vil størrelsen på boardet typisk følge dig. Dog ligger de fleste kvinde SUP's på 10'0 til 10'6, og herre boards har typisk en størrelse på 10'6 til 11'6. Racing SUP boards er typisk over 12'6 da de har et noget smallere design end en typisk allround SUP. Ligeså vil en Wave SUP som regel være noget mindre - i de fleste tilfælde omkring 8’0.
   

Konstruktion

Oppustelige SUP boards er produceret med lag af PVC plastik med vævede fibre der går vertikalt fra decket og igennem hulrummet, hvilket gør boardet parallelt, fuldstændigt stift og meget modstandsdygtigt. Denne teknologi kaldes for drop stitch. Nogle oppustelige SUP boards er lavet med ét lag PVC plastik, og andre er lavet med to lag. Fordelen ved ét lag er den lave vægt, der opnåes, og fordelen ved to lag er den øgede stivhed, og øgede modstandsdygtighed, der opnåes, overfor skader og slag. Herudover er decket på de fleste oppustelige SUP boards dækket med EVA skum padding, der giver en behagelig og skridsikker overflade. 

Illustrationen for neden viser konstruktionen af en enkelt PVC-lag SUP
   

Paddel

At vælge den rigtige paddel er lige så vigtigt, som at vælge det rigtige board. Padler til SUP bliver typisk lavet i aluminium, hvilket som regel er standardudstyr i en oppustelig SUP pakke. Ønsker du en lettere og stivere paddel, vil du få glæde af en carbon paddel. SUP padler lavet i carbon er langt stivere og lettere, hvilket gør dem mere effektive i vandet. Det betyder, at du skal bruge færre kræfter på at sejle samme hastighed. Carbonpadler er noget dyrere end aluminiumspadler, hvorfor flere producenter vælger at lave kombinationspaddler, der både er lavet af carbon og aluminium. Dermed får du det bedste fra begge verdener. 
Der findes mange forskellige størrelser på paddles, både i længden på skaftet, men også størrelsen på bladet for enden af paddlen. Der er mange forskellige meninger om, hvor lille og stor paddel og bladet skal være. Ligesom der er forskellige typer SUP boards, findes der forskellige typer padler der udfylder behovet ved de forskellige discipliner. En tommelfingerregel er, at jo hurtigere acceleration, du ønsker, jo mindre skal bladet være. Til gengæld, hvis du ønsker en højere topfart skal bladet være større. Surferens vægt er også en vigtig faktor; jo højere din vægt er, jo større blad har du behov for. Et lille blad er som regel 80-90 in2, et normalt blad til allround SUP er 90-100 in2 og et stort blad er 100-115 in2. Hvis du er i tvivl om, hvilken størrelse du skal vælge, anbefaler vi at starte med et normalt blad i allround klassen, og derefter bestemme om du ønsker et større eller mindre blad.

Vigtigere er det, at bestemme den korrekte længde på din paddel. Igen afhænger det af disciplinen, men en god tommelfingerregel til allround SUP og wave SUP er 15-20 cm højere end dig selv, til race og touring skal padlen være ca 40-50 cm højere end dig selv. En anden måde, hvorpå du kan finde den rigtige længde på din paddel, er ved at stå oprejst og svinge armene 90 grader fremad; der hvor din hånd hænger ud fra kroppen, det er den længde, som din paddel skal have (for allround SUP). Hvis du er i tvivl om længde på din paddel anbefaler vi, at du starter med en justerbar paddel, og når du har fundet din foretrukne længde, så opgraderer til en paddel i fast længde. 
Fordelen ved en justerbar padle er, at du kan bruge den til forskellige discipliner, eller flere venner eller familiemedlemmer kan bruge samme paddel.
Fordelen ved fixed length padler er at den er stivere og lettere, hvilket gør den mere effektiv. 
Se her vores store udvalg af paddles til din SUP   
 

Påklædning

Når du skal ud og padle på din SUP, er det vigtigt at du har den rigtige påklædning på. Dine muskler skal hele tiden holdes varme, og i starten vil du falde i vandet, hvorfor det er en god idé at starte at padle med en våddragt på. Dog skal din våddragt være flexibel, så du har mulighed for at bevæge dig. Tag altid et godt kig på vejrudsigten inden du bevæger dig ud på vandet med dit SUP board. Om sommeren anbefaler vi, at du bruger en 2 - 3 mm våddragt med enten korte eller lange arme og ben. På de kolde vinterdage er det nødvendigt med en varm 5 mm våddragt for at holde varmen. Er du kommet videre fra begynderfasen, og ikke falder i vandet så ofte, kan du gå ned i en tyndere våddragt. Alternativt kan du bruge en "rashguard" som er en tynd t-shirt / lycra, der beskytter dig mod vinden og solen. Dyrker du yoga på din SUP, så er det selvfølgelig anbefalet at du benytter dit almindelige yogatøj.
   

Tilbehør

Når man køber en oppustelig SUP medfølger der en pumpe, et reperationssæt og i nogle tilfælde en paddel. Udover dette findes der en del ekstra tilbehør til stand up paddle, som det kan være praktisk at have. Vi har lavet en liste med tilbehør, du kan få brug for, når du skal ud på vandet og padle på din SUP:
  • Leash (En leash er den snor, som du sætter på dit SUP board, så det ikke driver fra dig. Vi anbefaler, at din leash er ca. samme længde som dit SUP board.) Se vores leash her
  • Taske til dit board og paddel (Når du skal transportere din SUP og paddel er det vigtigt, at du passer godt på dem - Her vil en taske gøre nytte.) Se vores tasker her
  • Vandtæt telefoncover (Det er altid dejligt at have sin telefon på sig, og især når man padler ude på vandet! Derfor er et vandtæt cover til din telefon en praktisk ting at have med.) Se vores vandtætte telefonholder her


 
Step 1: Ved start og slut
Placér din oppustelige SUP i knædybt vand, og sæt dig på midten af SUP boardet på dine knæ. Når du sidder på knæene, tag din paddel og padl ud på dybere vand, hvor du kan falde uden at ramme bunden. Hvis du er usikker og ikke har balancen på boardet, kan du med fordel blive siddende på knæene indtil du føler dig selvsikker nok til at tage næste step.

Step 2: Rejs dig op
Når du har fundet balancen, er det tid til at rejse dig op. Den nemmeste måde at rejse dig op på, er at placere paddlen tværs over SUP boardet og støtte dig til denne med hænderne medens du rejser dig op. Det er vigtigt, at du er placeret midt på boardet med en fod på hver side af håndtaget, for lettest at kunne holde balancen. Fødderne skal placeres i skulderbredde, og knæene skal være fikserede. Find et punkt i horisonten, og hold dit blik på dette. Tag din paddel i hånden, den ene hånd i t-håndtaget og den anden hånd på skaftet af paddlen. 

Step 3: De første meter
Nu er du i position til at ro de første meter på dit nye oppustelige SUP board. Placér SUP paddlen i vandoverfladen og skub den igennem vandet langs boardet. Gentag 1-2 gange og skift side. Når du skifter side, skal du også skifte placeringen af hænderne. Nu er du sejlende!

Step 4: Tid til at vende
Nu er du kommet til vejs ende, og ønsker at vende. Skub vandet mod enden på den ene side og mod spidsen på den anden side. Jo bredere ude dine tag er, desto hurtigere kan du vende. Når du bliver bedre kan du eksperimentere med at stille dig om på bagenden af dit oppustelige SUP board, samtidig med at vende som normalt, og på den måde vende hurtigere.

Step 5: I nødstilfælde
Kommer du på for dybt vand, i overført betydning eller bogtaveligt talt, er det bedste du kan gøre at lægge dig ned på boardet med padlen under brystet, og ro til nærmeste sikre kyst med hænderne. Hvis du er ude af stand til at ro, er det bedste du kan gøre at kalde på hjælp, og forholde dig roligt. Svøm aldrig væk fra dit oppustelige SUP board.