Værd at vide om våddragter

SUP Surfing / Kajak:

Når man skal vælge en våddragt til SUP surfing eller til kajak, så er det vigtigste fleksibiliteten.
Grunden til dette er fordi man helst skal have rig mulighed for at kunne bevæge sig frit uden anstrengelser som følge af våddragten. Da du ellers ville blive hurtigere træt og herfor ikke ville kunne padle og ro så langt som du ellers ville kunne. Derfor er skal du have en våddragt der sidder som malet på kroppen og ikke er for tyk, da dette vil give den mest optimale fleksibilitet mulig. Disse våddragter kan være en del dyrere, men ydeevnen du får ud af det er også så markant meget bedre.
Herudover til SUP surfing og kajak er man mest interesseret i at vide noget om lufttemperaturen og vindforholdene, da man typisk mest af tiden befinder sig på vandet, og altså ikke i vandet. Langt ofte vil man gerne have så lidt vind som muligt, men dette afhænger af typen for SUP surfing du ønsker at udøve. Derfor vil tyndere våddragter kunne bruges i de fleste måneder, da du vil opnå mere fleksibilitet og mindre modstand over dine skuldre når du padler eller roer.

Paddle Surf:

For padlesurfere er fleksibiliteten og varmen de vigtigste faktorer for at få mest ud af sin sport. Man har behov for høj frihed til at padle afsted liggende på sit board. Derfor er det en fordel at vælge en våddragt der er særlig fleksibel omkring dine skuldre. Oftest vælger padlesurfere våddragter med 3mm eller mindre ved skuldre/arme og flere millimeter omkring ben og maveregionen. Typisk hedder våddragterne der vælges til padle surfing 5/4/ 3mm.
Vindskjold er ikke så væsentligt, da du ligger nede i vandet.
Vandtemperaturen spiller dog også en rolle, da man hele tiden er kontakt med vandet. Så er det koldt vand, som man skal ud og padle surfe rundt i, bør man vælge nogle tykkere, men stadig fleksible våddragter da du skal kunne bevæge dig.

Kitesurfing / Windsurfing:

Indenfor Kitesurfing og Windsurfing har du behov for en stærk våddragt, som helst også har vindstødsbeskyttelse (vindskjold) ved brystkassen. Dette er det fordi at vindskjoldet giver varme og minimerer kulden der trænger igennem våddragten, når du står oprejst under dine sessions. Hvis man er til Freestyle kitesurfing vil man også have godt af en god fleksibel våddragt i armene, så det bliver nemmere at udøve sine tricks og vilde manøvre. Ofte vil man vælge en våddragt med fordelte millimeter, f.eks. 5mm på maven, 4mm på benene og 3mm ved armene. Våddragterne kan hedde 2 / 3 / 4mm, 1 / 2 / 3mm eller 3 / 2mm våddragter.
Som Kitesurfer eller Windsurfer er kulde-indekset, også kaldet vindafkølingsfaktoren (reel luf temperatur følt på bar hud), en vigtig ting at tænke over før man bevæger sig ud på vandet.
Vandtemperaturen er mindre vigtig, da man langt det meste af tiden fræser afsted henover vandet.
Er der meget kold vind har man behov for en tykkere våddragt, men er vinden varmere kan man godt bruge tyndere eller kortærmede/kortbenede våddragter. Helt grundlæggende skal man vælge en tyndere våddragt med vindskjold på brystkassen som er fleksibel ved skulder og armene.

Wakeboard:

Til wakeboarding er man bedst stillet med en våddragt, som giver fri bevægelighed. Især hvis man er interesseret i at udøve tricks. Man er ikke til for meget vind som wakeboader og det meste af tiden bliver også brugt henover vandet.
Er man til det vildere tricks præget wakeboarding fremfor ren hygge, kan det være smart at skaffe sig en våddragt med vindstøtte. Det kan det fordi hastigheden ligesom med kitesurfing og vind, skaber et hurtige og stærke sus som godt kan give nogle mindre vindstød.
Om det skal være en tyndere eller tykkere våddragt til wakeboarding, afhænger mest af personlige præferencer og årstidernes vejrforhold.

Åben Havsvømning:

Mange atleter køber våddragter som er beregnet til SUP surfing, da de har en høj fleksibilitet og fordi de også har mindre millimeter ved skuldre og benene. Det kan f.eks. være 3mm i skulder, 4mm i benene og 5mm ved kroppen. Mange bruger disse SUP våddragter i stedet for deres havsvømningsvåddragter til når de træner op til eksempelvis triatlon. Grundet til dette er at de er stærkere lavet, holder længere og er mindre dyre. Herved skåner de også deres våddragt til havsvømning til udelukkende kun at blive brugt ved stævner.
Til åben havsvømning befinder man sig i vandet hele tiden og har derfor behov for en tyk og varm våddragt. Derudover skal den også være fleksibel, så du uden besvær kan svømme frit rundt i vandet.
Dog afhænger tykheden af våddragten du skal vælge af vandtemperaturen. Er det koldt vand skal du have en tykkere våddragt end hvis vandet er varmere.
Vind er ikke så vigtig faktor, men blæser det meget er det være sværere at svømme og eventuelt også farligt.

UV-Jagt:

Til UV-jagt skal du bruge en meget varm og tyk våddragt, da du vil befinde dig under vandet i lange perioder, og helst skal kunne holde dig varm gennem din jagt. Derudover flyder du også helt stille undervands, så fleksibilitet er ikke en vigtig faktor som tykkelsen af våddragten er.
Luft temperaturen eller kulde-indekset har ikke den store betydning for dig, som er til UV-jagt, men det har vandtemperaturen derimod.
Jo koldere temperatur vandet har, desto tykkere en våddragt har du brug for.

Allround - Badning, leg og sjov:

Er du til badning eller bare sjov leg i vand, vil dit våddragtvalg afhænge mest af behov og årstiderne du ønsker at bruge våddragten under.
De fleste våddragter vil kunne bruges til dette forhold uden problemer, og du behøver ikke tage højde for særlig mange faktorer såsom om den er tyk nok til badning i vand, eller om du bruge den til nem leg og hygge på et SUP board. En våddragt med en tykkelse midtimellem tyk og tynd vil være optimal til det meste indenfor badning og allround sjov leg.

Kvalitet:

Kvaliteten af de våddragter du kan finde hos os bliver allesammen bedømt ud fra ydeevnen i brug, samt materialerne og metoderne anvendt til at udforme og designe den specifikke våddragt.

Årgang:

For hvert år der går bliver kvaliteten af våddragter bedre og bedre. Derfor er det optimale valg, at købe en ny våddragt, så du er sikker på at kvaliteten er med. Hos Kitedanmark anbefaler vi at du kun kigger på våddragter som er nyere end 2 år. Ældre modeller af våddragter er ikke med på de nyeste teknologier, og derfor har de ikke den samme flexibilitet og komfort.
¨

Tykkelse:

Det er vigtigt at du vælger den rigtige tykkelse våddragt. Tykkelsen af neoprenen bliver skrevet i millimeter, og oftest er der forskellige tykkelser neopren forskellige steder på våddragten. En våddragt er altid tykkest på maven og benene, da her skal du have masser af varme. Det tyndeste sted på våddragten er typisk under armene, da det er vigtigt for at opnå en god fleksibilitet. En tyk våddragt er varm, men ikke så fleksibel som de tyndere våddragter. En tynd våddragt er ikke ligeså varm som de tykke våddragter, men har en bedre komfort og fleksibilitet. De fleste helårs våddragter er 5 mm tykke.

Sæson:

Når du skal købe en ny våddragt, så skal du huske at tage stilling til hvilke sæsoner på året du skal bruge din våddragt. De tynde våddragter er lavet til sommeren, og de tykke våddragter som typisk også har indbygget huer, er lavet til vinter sæsonen. Det er muligt at finde våddragter som kan bruges hele året rundt, disse er typisk 5/4/3 mm og i god kvalitet.

Type:

Der findes forskellige typer af våddragter: shorty, fullsuit, long john, fullsuit med indbygget hue. Til sommerbrug er en shorty våddragt et rigtigt godt valg, da de typisk er fleksible og rigtig behagelige at have på. En fullsuit er som navnet siger, en våddragt der dækker hele kroppen op til halsen. Denne våddragt er den mest populære og kan bruges hele året rundt. Fullsuit hooded er også en våddragt som dækker hele kroppen op til halsen, dog er der på denne type våddragt tilføjet en indbygget hue. Dette er en rigtig smart detalje når man skal bruge sin våddragt om vinteren. Når huen er indbygget i våddragten, så er det begrænset hvor meget vand der slipper ind i våddragten, og derfor er den ideel til brug om vinteren. En Long John er en våddragt uden ærmer, hvilket giver dig masser af bevægelighed og flexibilitet i overkroppen. Dette er en meget populær våddragt hos især SUP surfere.

Køn:

De fleste store våddragts mærker producere våddragter til både kvinder og herrer. En kvinde våddragt er specielt lavet til at passe en kvinde krop, derfor er det mest optimalt for kvinder at gå efter disse kvinde våddragter. En herrer våddragt er ikke rigtigt kønsbestemt da den faktisk kan bruges af både mænd og kvinder.

Lynlås System:

Der findes forskellige lynlås systemer på våddragter: backzip, frontzip, zipperless. En typisk gammeldags våddragt har Backzip, som stadig kan ses på moderne våddragter. På billige våddragter sidder der altid en backzip lynlås, dog er der også nogle producenter som vælger at have dette lukkesystem på deres topmodeller. På en backzip våddragt har du lynlås siddende på ryggen. Dette gør våddragten utroligt nem og hurtig at komme ind og ud af, men fleksibiliteten er ikke den bedste da lynlåsen giver en hvis stivhed i ryggen. Derudover kan der også sive en lille smule vand og kold luft ind gennem den lange lynlås på våddragten. En våddragt med Frontzip er typisk et kendetegn for en god kvalitets våddragt. En våddragt med frontzip har lynlåsen siddende ovenover brystet. Dette gør at du har massere af fleksibilitet i din våddragt, og det er meget begrænset hvor meget vand der slipper ind i din våddragt. Vi anbefaler hos KiteDanmark, at du køber en våddragt med frontzip til de fleste sportsgrene. Det relative nye system hedder Zipperless, og som navnet lyder så er det en våddragt uden lynlås. Dette er der kun nogle få våddragt producenter som bruger, og der er mange skeptikere omrking dette lynlås system. Fordelen ved zipperless er at du hurtigt kan få din våddragt af og på, da der er et stort og fleksibelt hul foroven af våddragten. Ulempen ved dette er at der kommer en del vand ind i din våddragt, da våddragten ikke kan lukke tæt ligesom våddragter med lynlås.

Indvendigt materiale:

Kvaliteten af det indvendige materiale i din våddragt gør en stor betydning. De helt billige våddragter som man fx kan finde i byggemarkeder, har utroligt ringe kvalitet af indvendigt materiale. Nogle af disse våddragter har faktisk bare neopren på hver side af våddragten. De våddragter vi sælger hos Kitedanmark er nøje udvalgt, og de våddragter af ringe kvalitet er slet ikke kommet med i vores sortiment af våddragter. De store producenter indlægger et blødt fleece lag på indersiden af deres våddragter, hvilket gør at man kan holde ud at have en våddragt på i flere timer.

Vandtemperatur:

Vandtemperaturen siger hvorledes vandet er varmt eller koldt. Vandtemperaturen er en utrolig vigtig faktor indenfor vandsportsgrene og bør tages seriøst.
Dog afhænger vigtighedsgraden af vandtemperaturen af hvilken sport du vil udøve. Er du f.eks. meget under eller i vandet som ved dykning og svømning, så er det meget vigtigt at tage højde for vandtemperaturen for at undgå at blive for kold. Men er du derimod over vandet som ved kitesurfing eller SUP surfing, så spiller temperaturen af vandet en mindre rolle.
Vandtemperaturen måles i celsiusgrader.

Lufttemperatur:

Luftens temperatur eller kulde-indekset (vandkølingsfaktoren) er den reelle luft temperatur følt på bar hud når vinden blæser varmen væk. Nogle vandsportsgrene er afhængige af vind og derfor kan temperaturen af luften påvirke om du får en fed eller frysende kold session.

Indenfor kitesurfing og windsurfing især, er du afhængig af vind. Dette betyder at du derfor skal huske altid at tjekke vindforholdene før du vælger en våddragt og bevæger dig afsted ud på vandet.
Afhængigt af hvor meget det blæser og hvor mange grader vejret er, vil du enten skulle vælge en tykkere eller tynder våddragt.
Kulde-indekset måles ud fra vindhastigheden og temperaturgraderne i celsius.