Fagudtryk om løbehjul

1.1 Aluminum alloys, Forge (Smedning), Varmebehandling (T4-6)
Metallegeringer er opdelt i alloys. Alloy værdien bestemmes af det blandingsmetal som metallegering udgører. Generelt kan man sige at alloy-værdien er et udtryk for produktmaterialet holdbarhed. 

4130 er et legeret stål, der indeholder krom og molybdæn. Dette Materiale går ofte under betegnelsen chromoly stål (almindelige blandingsvarianter omfatter krom-Moly, Cro-moly, CrMo, CrMo, CR-MOLY, og lignende). Løbehjul af materialet 4130 er lettere, stærkere og hårdere end standard stål.

6061 refererer til en aluminiumlegering med magnesium og silicium. Materialet er let at bearbejde og svejse, derfor bliver det også brugt i fly-industrien. Et løbehjul med 6061 legeringen kan svejses, men taber styrke omkring svejsningerne. Varmebehandling kan gendanne styrken efter svejsning. T6 refererer til styrken af metallets varmebehandling. T-værdien udtrykker kraften af varmebehandlingen , generelt siger man at højre t-værdier genopretter den tabte styrke af en legeringen eller svejsning mm.

7075 (7000 serie) refererer til en aluminiumlegering med zink, der er stærkere end nogen anden aluminiumslegering. Løbehjul med 7075 materiale er derfor det absolut stærkeste!

Formålet med varmebehandling (heat treatment) af et metal er, at ændre de kemiske egenskaber. Det er muligt at øge styrken eller genoprette styrken efter svejsning. Løbehjuls dele med varmebehandling er typisk stærkere.

Forge (Smedning) er når et metal presses til et stykke i en form. Løbehjulsdelen vil derfor være stærkere end en tilsvarende støbt eller bearbejdet løbehjuls del. Da metallet er formet under smedningen, sorteres metallets molekyler så de følger delens generelle form. Herved bliver molekylerne kontinuerligt sorteret i hele løbehjulsdelen. Dette resulterer i en løbehjuls del med forbedret styrkeegenskaber.
   

5) Løbehjuls decks

Løbehjuls deck /Headtube og neck
Headtuben på dit løbehjul vigtig for forgaflen, da det er her den løber igennem og headsettet sidder. Headtuben er forbundet til løbehjulets deck via deckets neck. Det som oftest ikke noget du behøves at tænke over når du skal bygget et comstume løbehjul, da du ofte vælger et deck og derefter komponenter hertil. Skal du have et nyt dekc, er det ikke sikkert at head tube længden passer på din gamle forgaffel.

Headtubens længde skal altså passe til forgaflen og kompressionssystemet. De fleste head tubes har en længde på ca. 10cm (4" inches).

Alle løbehjuls deck har en headtube vinkel på 80-85 grader - størstedelen har en vinkel på 83 grader. Headtubens vinkel bestemmer, hvor meget baren helder ind mod rytteren. En bar som ikke hælder ret meget ind mod rytteren gør at løbehjulet føles mere rummelig. Det gør også løbehjulets styring mere direkte. Yderligere kan det siges at mange løbehjulsmærker ikke oplyser denne specifikation. Da en længere platform ofte er en bedre løsning til mere rummelighed. 
 

Løbehjulets deck / Integrated vs Standard


Se udvalg af løbehjul


Standard løbehjuls decks har headsets cups presset ind i head tuben. Kopperne er let genkendelig, da de vil have en anden farve og struktur end Headtuben. Yderligere er headtuben smallere end kopperne, og dette er også et tydeligt kendetegn. Standard løbehjuls deck kan bruge threaded og threadless løbehjuls forgafler.

Integreded løbehjuls decks har headset cups integreret i headtuben, hvilket bør den bred og kraftig. Det kan kendes på at farven og strukturen er ens, samt headtuben er bred.
 

Løbehjuls deck  / Bredde
Bredden af løbehjulets deck skal passe dig for du føler dig godt tilpas på løbehjulet når du udøver tricks og stunts. udøvere med store fødder foretrækker bredere løbehjuls decks. Trick løbehjuls deck er mellem 10,5cm og 11,5 cm brede.
 

Løbehjuls deck / Længe
Længden af løbehjulets decks er vigtigt for at du kan være på løbehjulet. Ønsker man stabilitet vælger man et langt deck. Er der mere fokus på ramper og park, kan et kort deck være en fordel. Deck længden er fra 48cm til 56cm på alle løbehjul. Trick løbehjuls decks er mellem 50cm og 53cm lange.
 

Løbehjuls deck / Fod plads


Se udvalg af løbehjul


Platformen er området mellem bunden af halsen og bremsen. Det er på samme måde som deckets længde vigtigt for at føle sig godt tilpas. Løbehjulsryttere med større fødder foretrækker løbehjuls deck med mere plads til fødderne. Tricks løbehjuls platforme er omkring 36cm.
 

Løbehjuls Deck / Concave
Konkav er et begreb kendt fra skateboard og specielt longboard. Begrebet dækker en lille krumning af deckst platform. Det har til formål at låse dine fødder bedre fast, og give dig en fornemmelse af hvor dine fødder er på decket uden du kigger ned. Det er i samarbejde med griptapen dit vigtigste redskab for at holde dine fødder på plads.
 

Løbehjuls Deck / Drop outs
Drop outs er et udtryk fra cykelindustrien. Det henviser blot til de dele af decket som når rund om decket bagtil. Drop outs er næsten altid i samarbejde med spacers, så hjulet ikke har direkte kontakt med decket.
 

7) Løbehjuls Headset

Løbehjuls headset / Introduktion


Se Komponenter


Løbehjulets headset kommer i to kategorier: Standard og Integrated headset.

Standard headsets er findes til både threaded og threadless forgafler. Disse kommer med cups, der skal presses ind i head tuben. Begyndere løbehjul som sælges for mindre end 699 kr har højst sandsynlig et headset med gevind.

Mere avancerede løbehjul vil have  integrerede headsets med cups som en del af head tuben. Integrerede headsets er kun kompatible med threadless forgafler! Deckets heatube vil afgøre, hvilken slags headset der passer til (se ovenfor).
 

Løbehjuls headset / part by type
Uanset headsets type, har alle  pro løbehjul benævnt nedefra: Crown race, bundleje, topleje og dustcap.

Standard headsets har en cup til at holde bund- og toplejer på plads i headtuben. Disse kopper skal presses ind i head tuben med et specielt headset presse værktøj.

Threadless headsets har en pinch ring eller kompression ring, der er klemt rundt om løbehjulets forgaflen. 
Threaded headsetet har ikke en pinch ring. Komprimering opnås ved at dust cappen skrues på forgaflen, og låses på plads af låsemøtrikken.
Integrerede headsets har ikke cups overhovedet, de er integreret i deckets head tube (læs evt mere herom ovenfor).