Løbehjuls Forgafler

Løbehjuls forgafler / Introduktion


Se Komponenter


Her vil vi se på forgaflens anatomi. Den består hovedsageligt af et lodret rør (steerer tuben), to "gafler" rundt om hjulet og en lille holder til headsetet (crown). Herunder gennegår vi systematisk de forskellige dele.

Steerer tuben er den lodrette del af løbehjulets forgafel og øverste er sat fast til baren. De fleste løbehjuls forgafler har en diameter på 28mm,

Løbehjulets forgaffel crown er i bunden af steerer tuben og holder "crown racen", som er den vigtigste del nederste ved headsettet.

De to gafler som holder hjulet kan have forskellige termonologier. Se billedet for bedre at forstå dette. En forgaffel med Zero Offset, bestyder at hjulet et placeret direkte under Baren. Det betyder, at det er lettere at lave bar spins og nose manuals. Dette ses dog på meget få løbehjuls forgafler, da offset gør løbehjulet mere retningsbestemt ligesom en indkøbsvogn. 
 

Løbehjuls forgafler / Threadless vs Threaded


Se udvalg af løbehjul


Threadless:
Threadless løbehjuls forgafler er normalen inden for pro løbehjul. De har en glat struktur på steerer tuben og kræver et threadless løbehjuls headset og et kompression system. Dette giver alt i alt et kraftigt løbehjul.

Threaded:
Threaded løbehjuls forgafler bruges til de billige løbehjul. De bruges ikke at proløbehulsryttere, da det kræver et threaded headste som ikke er særlig stærkt. Det er næsten umuligt at vedligeholde denne slags kompression, og udvalget er meget begrænset. Det henvender sig kun til nybegynderen.
 

Løbehjuls forgafler / Compression bolt types
Threadless forgafler er i virkeligheden en misfortolkning af forgavler. De kaldes threadless kun fordi de ikke har et udvendigt gevind. Alle forgafler undtagen ICS (og forgafler hvor du selv skal installere en starnut) har nemlig en gevind indvendigt. Dette er selvfølgelig for at kompressionsystemet kan fungere.

Der findes mange forskellige kompressions bolte. Lange, korte og med caps. De korte bruges til alle slags kompressioner mens de lange kun brugres til ICS der til tider helt uden gevind, altså rentfaktisk Threadless.
 

Løbehjuls forgafler / Forgaffel Crown typer
Forgaffel Crowns er i bunden af forgaflens steerer tube og giver sæde for headsettets crown race. Crown racen skal typisk trykkes på forgaflens crown, som kræver et specielt værktøj til at gøre det ordentligt.

Ønsker man at fjernelse crown racen kan det være meget vanskeligt.

For at ungå headsetets crown race, er der på nogle forgafler til løbehjul, der har en integreret forgaffel crown. Dette gør installationen af gafflen meget nemmere. Ulempen er, at disse gafler kun er egnet til integrerede threadless headsets.
 

Løbehjuls forgafler / Steerer Tube længde


Se Komponenter

Forgafler har forskellige steerer tube længder, for at de kan passe i forskellige head tubes. Head Tubes på decks har nemlig forskellige længde, også når headsettet indstalleres. Det afhænger altså af dit kompressionssystem, deck og headset, hvilken længde steerer tuben skal være.