Rulleskøjte Guide - Begynderguide til rulleskøjter

Rulleskøjter var i ældre tid ikke andet end en skøjte med hjul under. En del har ændret sig siden den spæde begyndelse, og der er idag en lang række forskellige slags! Det kan virke som en stor mundfuld for nytilkommende, men i denne artikel vil vi hjælpe dig til at vælge de helt rigtige rulleskøjter til dig!

Du skal ikke lade dig slå ud af de mange valgmuligheder og nye ord, for det er en for sjov og alsidig sportsgren, til ikke at give et skud - eller et rul, om man må være så fræk ;) Din alder og dit køn spiller ingen rolle, da alle sagtens kan være med. Selvfølgelig er der dog nogle varianter af rulleskøjter, som egner sig bedre til specifikke formål. Det er derfor vigtigt, at man som det første, beslutter sig for hvad man vil bruge rulleskøjterne til. En rulleskøjte til ramper er nemlig ikke så god til fitness formål, og en fitness rulleskøjte gør sig heller ikke særlig godt på ramperne.Forskellige typer af Rulleskøjter - Hvad egner sig bedst til hvad og for hvem?

Nogle rulleskøjter egner sig bedst til tricks og stunts på ramper, andre til hurtigkørsel og manøvrer, nogle helt tredje til hyggelige ture, dans eller almen og sjov motion, ude eller indendørs og mere endnu.
Helt generelt inddeles rulleskøjter i inliners og side-by-side kategorierne. Inliners er rulleskøjter hvor hjulene sidder på række, mens side-by-side rulleskøjter har et par hjul foran og bagved.
 

Rulleskøjter til Børn

En god rulleskøjte til børn har en høj støvle som giver stor stabillitet omkring anklen og underbenet. Dette hjælper børn med at holde en rigtig stilling og dermed lettere få kontrol over rulleskøjterne. 

Da en rulleskøjte til børn gerne må holde længere end en enkelt sæson, er det en fordel at rulleskøjterne kan spændes både over fodryggen og på skinnebenet. Således kan børn passe rulleskøjterne og have glæde af dem så længe som muligt.

Derfor er justerbare rulleskøjter perfekte til børn, da de kan justeres til at passe børns voksende eller forskellige fodstørrelser, ved hjælp af en skinne siddende under rulleskøjtens sko.
 

Fitness Inliners

Fitness inliners rulleskøjter er komfortable at have på og anvendelige for alle. Der findes modeller til både voksne og børn, piger og drenge. De kan benyttes til både dejlige ture udendørs alene, med familien eller vennerne og samtidig også til noget sjov motion. De passer til alles niveau, ligemeget om man er nybegynder eller øvet. 

Fitness inliners rulleskøjter er designet med store bløde hjule så du let kan rulle over ujævnheder i asfalten. Kuglelejer i høj ABEC-rate giver en bedre rullehastighed.

Disse rulleskøjter benytter sig typisk af et lukkesystem. Dette anvender både spænder og snøre. Der findes dog også andre varianter af lukkesystemer. Et andet slags lukkesystem bruger drejespænder til at få lukket spænderne og snørerne automatisk når du drejer på dem. Det har ikke den store betydning, hvilket lukkesystem man vælger, andet end hvad man selv ønsker mest. 

Langt de fleste fitness inliner rulleskøjter er blevet monteret med en bremse. Bremsen kan som standard afmonteres og man kan også ofte vælge hvilken fod man vil have den på. Det er en god ide at købe nogle ekstra, da bremsen bliver slidt med tiden og nogle gange er det set at en udgået model ikke får fremstillet flere bremser. Dog sjældent de mest anderkendte brands.

Fitness inliner rulleskøjter er typisk udstyret med en klinge lavet af aluminium. Dette gør dem mere stabile og kraftoverførslen bliver også bedre end med nylon og kompostklingerne. For de fleste betyder det ikke noget hvilken klinge man vælger, men hvis man skal være ektra hurtig til løb, bør man gå efter klinger af aluminium.
 

Side-by-Side

Side-by-side rullerskøjter er ligeledes rulleskøjter for alle, både de ældre, de yngre, de unge og børn. Derudover kan man lige så vel være nybegynder som øvet med disse. De kan bruges til motion, de korte hygge ture og de længere ture som transportsmiddel. Nogle kan også anvendes til visse former for dans, såsom disko.

Side-by-side rullerskøjter er kendetegnet ved at de fire hjul, som parvis sidder ved siden af hinanden. Dette er derfor de oftest kan være lettere at rulle på, da man står mere stabilt med dem på. Deres design er også kendt for at være meget retro og minder derfor ofte de ældre om rulleskøjter fra da de var yngre.

For side-by-side rulleskøjter er kuglelejer ikke så vigtigt at fokusere på, da man sjældent vil komme op i de samme høje hastigheder som man kan med inliners. 

En side-by-side rulleskøjte har en truck og plate i bunden. Oftest er plates fremstillet af nylon, som betyder at skøjterne vil veje mindre. Trucksene er derimod lavet af aluminium. Dette gør rulleskøjterne stærkere, dog også tungere. 

En anden ting der gør side-by-side rulleskøjterne kendetegnede er tåstoppen, som bruges som en bremse og som igangsætter. Man skal huske at skifte denne ud før den bliver helt nedslidt.
 

Agressive og Speed rulleskøjter

Visse rulleskøjter er specielt designet til enten tricks og stunts, freestylekørsel og fart eller skarpe manøvrer. Endda også alt i en.

Disse rulleskøjter er derfor bedst egnet til de mere øvede rulleskøjtere, som deltager i forskellige slags konkurrencer og eventuelt er medlem af klubber hvor der køres rulleskøjteløb. Man skal derfor kunne håndtere hastigheden, være erfaren med at udføre tricks og skarpe drejninger for sådanne typer rulleskøjter.
 

Hjul og støvler

Størrelse

Det der afgør hvilken størrelse hjul du skal vælge er kørselslængden. På de længere kørsler er det en god ide at vælge de større hjul, da det vil blive nemmere at holde farten oppe samt med at energiforbruget man bruger falder.

På kortere kørsel er mindre hjul bedre, da du vil opleve at det er lettere at manøvrerer og stoppe op ved kommende sving. 
 

Hårdhed

Til hjulenes hårdhed bruger man durometer og det angiver man med A. Desto højere A-tallet er, desto hårdere er hjulene, og omvendt. Altså er hjulene blødere desto lavere A-tallet er. 

Hvad dette betyder er hjulenes evner til at modtage stød, greb på vejen og hastigheden. For de blødere hjul gælder det at grebet på vejene og modtagelse af stød er bedre, men holdbarheden er lavere og ligeledes er farten. Omvendt er det at desto hårdere hjulene er, desto længere holder de, samtidigt med de kører hurtigere, men vejgrebet og stødmodtagelsen forringes.
 

Hårde støvler eller Bløde støvler

Dette er et smagsspørgsmål, nogle kan bedre lide en hård støvle, da den giver forøget stabilitet og kontrollen forbedres. Derimod vil nogle hellere vælge en blød støvle, der oftest er mere behagelige og med god ventilation.
 
Størrelsesguide til rulleskøjter

Når du skal vælge rulleskøjter er komforten en af de vigtigest faktorer. Rulleskøjte producenter bruger dog desværre ikke altid samme størrelses skemaer som man gør her i Europa.
Derfor anbefaler vi altid at du vælger en størrelse større end du plejer. I støvlen skal der nemlig være plads til at du kan bevæge tæerne. Skulle tæerne ramme mod snuen af støvlen, skal du vælge en større størrelse.
 
Det er smart at prøve dem på mens man kører indenfor, skulle en bytning blive nødvendig, og ellers stole på sin fornemmelse af størrelsen, man kan som regel godt mærke om de sidder som de skal eller ej.  

Beskyttelse

Som med så mange andre sportsgrene så er beskyttelse en meget god ide, meget bedre end at komme galt afsted.  

Derfor anbefaldes det at man har det nødvendige udstyr på i form af hjelm, håndledsbeskytter, albuebeskytter og knæbeskytter. Derudover er der handsker specielt lavet til freeridekørsel, der giver bedre greb og højere komfort for hænderne.
Udstyret med disse forskellige beskyttere er man så godt som klar til at begive sig afsted på et par smarte og lækre rulleskøjter.

Vi udbyder kun kvalitets beskyttelse og udstyr som du vil kunne finde på vores side her nedenfor.

Se hele vores store udvalg af beskyttelse

Tilbehør

Hvis man gerne vil give det med at lave tricks og hurtigkørsel en chance, findes der ramper der kan købes til at øve sig på og blive bedre og bedre.
Derudover fås de også i størrelser der er lette at have med sig rundt omkring, hvorend man tager hen. 

Se her vores udvalg af ekstra tilbehør til rulleskøjter