Hjul til løbehjul

Løbehjuls hjul  / Introduktion


Se Hjul


De fleste pro løbehjuls hjul har diameteren 100mm, 110mm, hvor enkelte løbehjul kan have diametre helt op til 125 mm.

Diameteren på et hjul bestemmer hjulet egenskab til at rulle over ujævnheder. Store hjul er gode til transport, fordi det er hurtigt og ruller over hvad som helst. Et stort hjul er giver højere rullehastighed og kan opnå højere hastigheder.

Mindre hjul er godt fordi det kan passe på de fleste løbehjuls setups. Det er lettere hvilket gør løbehjulet mere adræt.

Urethan er betegnelsen for dæk indefor skateverdenen. Det er et materiale som alle skate udstyr dæk bliver lavet af. Hårdheden på hjul bliver målt på durometer skalaen (ofte benævnt duro). Du bør vælge et hård hjul hvis du bruger meget tid på ramper eller god asfalt, da det giver mindre rullemodstand. Et blødt hjul er at fortrække hvis du kører på ujævn asfalt, eller kører en lang tur til parken for at skate. 
Bløde hjul bliver dog hurtigere slidt.
 

Løbehjuls hjul  / kugleleje


Se Kuglelejer


Løbehjulets lejer gør at dit hjul kan løbe frit og uden friktino. Kuglelejer består af 6-8 kugler fastklemt mellem inner- og outer race. Kuglerne holdes i samme afstand fra hinanden med en retainer. Kuglelejerne er beskyttet af shields, så snavns og andet ikke ødelægger det.

I 1 hjul skal der bruges 2 kuglelejer som klemmes sammen med en spacer i midden af hjulet.

Lejer er vurderet af ABEC (Annual Bearing Evaluation Committee) systemet. Kuglelejer< er normalvist bedømt med en værdi fra 3 til 9. Høje værdier betyder at kuglelejerne er lavet med høj præcision (høj værdi = stram tolerance = dyrere leje). Dette betyder dog IKKE at lejer uden en rating er dårlige!
 

Løbehjuls hjul  / kugleleje spacer
En spacer i dit hjul er ofte overset. Bruger du ikke den rigtige spacer bliver levetiden kort på dine kuglelejer kort og de kommer aldrig til at køre optimalt - heller ikke fra start af.

De fleste hjul vil fungere godt med en 10mm spacer. Nogle producenter vil dog anbefale en bestemt bredde af spaceren. Uanset hvad man vælger, må man aldrig køre uden et kugleleje spacer.
 

Løbehjuls hjul  / kugleleje spacer for bredde
Hvis spaceren er for bred, og man trykker lejet ind i hjulet, kan man opleve at presse outer race indad, mens inner race bliver presset udad pga af spaceren. Dette forårsager unødvendig friktion og vil gøre dit hjul langsommere, og reducere lejernes levetid.

Symptomerne på om du bruger den rigtige størrelse spacer er følgende: langsomt roterende hjul, ødelagte lejer.
 

Løbehjuls hjul  / kugleleje spacer for smal
Hvis man ingen spacer har, eller blot en spacer der er for smal, kan man opleve at presset på den inner race presses indaf, mens outer race bliver på plads. Dette forårsager unødvendig friktion og vil gøre dit hjul langsommere, og reducere kuglelejernes levetid.

Symptomerne på om du bruger den rigtige størrelse spacer er følgende: langsomt roterende hjul, ødelagte lejer, nødvendigt at efterspænde akslerne igen og igen.