Løbehjuls Bar

Bars Introduktion


Se Barer


Løbehjulets bar bliver ofte omtalt styret, ligesom på en cykel. Baren er sammensat af en lodret stang som benævnes downtube og en vandret stang som benævnes crossbar. "Slit" refererer den lille udskæring/spalte i bunden af downtuben. Den findes ikke på barer som bruges til SCS. Slitten gør det mulig for Clampen at presse downtuben rundt om forgaflen, så baren og forgaflen har samme bevægelser.

Barens højde og barens bredde er en personlig præference. Barens højde afhænger oftest af udøverens højde, da det kan være uhensigtsmæssigt at stå meget foroverbøjet når du skater. Yderligere er barens bredde afhængig af erfaring, niveau, og den slags tricks, udøveren laver. 

De fleste komplette løbehjul  er monteret med bars, der er 50-60 cm høje og 45-55 cm brede. Dette synes at være et sikkert område, der vil passe til næsten enhver begynder

HØJDE: Måles fra downtubens bund til crossbarens top. Downtuben kan forkortes ved overskæring, enten for at tilpasse højden eller for at fjerne slitten.

BREDDE: Målingen giver sig selv. En god tommelfingerregel er at bruge din skulders bredde + et par cm.
 

Løbehjul Bars / Backsweep (Rake)


Baren kan bøjes tilbage mod rytten. Dette kaldes Backsweep eller Rake og nogle udøvere (ofte tidligere BMX-ryttere) er mere komfortable med backsweep. Afhængigt af producenten, kan backsweep være mellem 2 og 5 grader.
 

Løbehjul Bars / Kiler (Gussets)


En kile (Gusset) er en afstivning, der svejses fast i hjørnet mellem crossbar og downtube. Den har til formål at styrke corssbaren. Kiler er især nyttig, når tværstangen på baren er bred.
 

Løbehjul Bars / Slit (Spalte)


Se Barer


Slitten er en lille spalte i bunden af downtuben, som gør det muligt for løbehjulsclampen at presse downtuben fast til forgaflen. Bruger du et af følgende compressions systemer, er det nødvendigt at have en slit i barens downtube: Forgafler med gevind (threaded), IHC kompression, ICS kompression og HIC kompression. Bruger du derimod SCS kompression, bør din bar ikke have slit.

Man glemmer ofte betydningen af slittens størrelse. Slitten giver nemlig clampen mulighed for at presse downtuben fast på forgaflen. Højden af spalten skal derfor være mindst lige så høj som clampen for at være effektiv.

Husk at løbehjuls clamps kommer i forskellige højder. Hvis du allerede har en clamp, bør du måle den, før du vælger spaltens størrelse. Slittens højde skal nemlig være mindst lige så høj som clampen, for at få mest ud af den.
 

Løbehjuls bars / standard


Downtubens standard størrelse har indvendig diameter på 28mm og en udvendig diameter på 32mm. De fleste standard bares passer på forgafler med gevind, ICS, ISC og IHC kompressions systemer. Men nogle mærker bruger et tykkere materiale til Downtuben, hvilket betyder, at de ikke fungerer med ICS eller IHC kompression. Disse barer er ofte benævnt som specielle SCS bars. Standard barer er altid fremstillet af chromed steel.
 

Løbehjuls Bars / Oversized / HIC


Oversized løbehjuls barer eller HIC barer har indvendig diameter på 32mm og en udvendig diameter på 35mm. De er lavet til HIC kompression, men kan også bruges med SCS kompression clamps, der understøtter oversized bares. Oversized løbehjuls bar er altid fremstillet af chromed steel.
 

Løbehjuls bar / Aluminum


Løbehjuls barer af aluminum har et nedadgående rør med en indvendig diameter på 28mm (1 1/8 tomme) - ligesom en standard bar, og en udvendig diameter på 35mm (1 3/8 tomme) - ligesom en oversized bar. De er designet til ICS, IHC, og SCS kompression. Hvis du ikke er sikker på, om din bar er lavet af stål eller aluminium, kan du holde en magnet for den, hvis den reagerer, er det stål.
 

Løbehjuls bar / Kanalisering (Fluted)


Kanalisering (fluted) henviser til downtubens indvendige struktur. Det betyder at vægten kan nedsættes, men samtidig kan den bevare sin originale indvendige og udvendige diameter, og herved holde dem kompatibel med eksisterende clamps og forgafler. Det har yderligere til formål at øge styrken af clamens pres. Det fungerer derfor teoretisk som mange små slits.
 
 

Løbehjuls bar / ICS Star nut


For at en standard løbehjuls bars kan være kompatibel med ICS kompression, skal der installeres en star nut. Star nutten har en diameter på 32mm og kan bedst trykkes ind et specielt værktøj. De fleste star nuts har et 6mm gevind, som gør det mulig at en kompressions bolt kan skrues i. Mest almindeligt er star nuts skubbet omkring 6,5mm op i downtuben. En star nut kan nemt blive beskadiget pga overstramning af kompressionsboltwn. Sørg altid for at din løbehjuls clamp er løstnet, når ISC kompressionen strammes. Nogle mærker  har star nuts svejset ind i baren. De kræver normalt en særlig kompression bolt og anbefales til brug med en ICS forgaffel fra samme mærke. Star nuts passer ikke i oversized (HIC) barer.
 

Løbehjul Bar / Håndtag


Se Håndtag


Håndtag gør dit greb på løbehjuls baren mere sikkert og komfortabel. De kommer i mange farver og teksturer, med - og uden flanges (flangless). Det meget individuelt om du ønsker flanges på dit løbehjuls håndtag. Flanges kan nogle gange give vabler på tommelfingeren. De fleste løbehjulsryttere foretrækker flangless håndtag.
 

Løbehjul Bar / End plugs


Barens end plugs sælges med håndtagene. Disse er normalt fremstillet af plast og  holder ikke så længe. Hvis du falder uden dem, vil barens ender blive skadet. Til sidst, vil dine håndtag blive beskadiget og / eller det bliver svært at fjerne dem. End plugs til aluminum bars vil forlænge levetiden på løbehjulets bar merkant.