SNOWBOARD GUIDE - BEGYNDERGUIDE TIL KØB & VALG AF SNOWBOARD

Da vi sælger et stort udvalg af høj kvalitets snowboards og skiudstyr til både mænd og kvinder, har vi udformet denne detaljerede guide. Det har vi gjort for at give dig en viden til det vi mener er vigtigt for, at du kan finde frem til det helt rette snowboard der dækker lige netop dine behov.

FØR DIT KØB
Her forneden har vi listet nogle af de første tanker vi mener du skal gøre dig klar om, før du køber dit snowboard.

Dine evner og niveau (Er du begynder, øvet, avanceret eller pro?)
Bredden og længden af snowboardet (Bredden og længden skal afgøres ud fra din højde/vægt)
Terræn (Hvilket terræn ønsker du at køre på med dit snowboard?)
Rider stil (Hvad er din rider stil? Off-piste, Park, All-mountain osv.?)

Vi vil selvfølgelig gå alle de overstående punkter mere i dybden i vores guide her, så du hurtigere kan komme videre og ud at køre snowboard.

KORT VIDEOGUIDE - FIND DIT FØRSTE SNOWBOARD
I videoen herunder fortæller vores ekspert indenfor snowboarding dig hurtigt om hvad man som begynder bør vælge som sit første snowboard. Du kan selvfølgelig læse mere om dette længere nede i denne snowboard guide.

SNOWBOARD - VALG AF STØRRELSE
Når du skal vælge dig et snowboard spiller både længden og bredden en rolle for hvor effektivt du kommer til at kunne køre med det.
Vi vil begynde med alt du skal vide omkring at vælge den rette længde for ditsnowboard.

Længden
Når du skal vælge længden af dit snowboard, er afhængigt af andre faktorer som niveau, vægt og ønskede terræn. Generelt set gælder hovedreglen, der går ud på at stille dig med snowboardet og se om tippen når din hage. Hvis den gør dette, så passer dets højde til dig. Dog spiller din vægt, samt terrænet du ønsker at køre på også en rolle for dit snowboards længde.
Er du mest til Park og Freestyle vil et korteresnowboard gøre det lettere at manøvrere og spinne med, når du kører rundt i de mange snowparker. Hvis du hellere vil køre Off-piste og Freeride, skal du have et længere snowboard så du får en bedre stabilitet, samt højere fart.

Sidestående skema kan benyttes som en vejledende guide til valg af dit snowboards længden i sammenspil med din højde og vægt.
(Bemærk at det kun er vejledende, da længden ligeledes afhænger af personlige præferencer.)

Størrelsesguide: Snowboard længde

Rider højde (cm) Rider vægt (kg) Snowboard størrelse (cm)
147 50 - 54 128 - 136
152 52 - 59 133 - 141
158 57 - 61 139 - 147
163 62 - 65 144 - 152
168 63 - 70 149 - 157
173 68 - 75 154 - 162
178 73 - 79 159 - 167
183 77 - 84 160+
188 82 - 89 160+
193 86 - 93 160+

Hovedpunkter til valg af længde:
• Park og Freestyle riders bør vælge kortere snowboards
• All-mountain, Off-piste og Freeride riders bør vælge længere snowboards
• Er du en tungere rider, vil et længere snowboard være et bedre valg for dig
• Hvis du er nybegynder, bør du gå efter et kortere snowboard af slagsen
Bredden
Bredden af dit snowboard skal så vidt passe med din skostørrelse og dine snowboard støvler må gerne gå længere udover dit snowboards kanter. Dog ikke for meget, da dine fødder så vil komme til at ramme sneen.
Grunden til at både din tå og hæl må stikke lidt udover dit snowboards kanter, er fordi det giver dig mere styringskontrol af dit board. Pas på at du ikke kommer for langt udover, da dette vil forårsage at du falder af under carving.

I siden har vi en vejledende tabel, der viser hvilke snowboards bredder du skal have i forhold til din skostørrelse.

Size guide: Snowboard width

Boot bredde (EU Men) Boot bredde (EU Women) Board talje bredde (mm) Snowboard bredde
< 40 36 - 40 235 - 245 Narrow / Womens
41,5 - 43 40,5 - 42 246 - 254 Regular
44 - 46,5 42,5+ 255 - 259 Mid-Wide
46,5+ 44+ 260+ Wide

HURTIG VIDEOGUIDE - ALT OM SNOWBOARDS

Før vi går mere detaljeret til værks omkring bredden, så i videoen forneden fortæller vores snowboardekspert mere i dybden om de forskellige hovedkategorier inden for snowboarding, samt hvad der generelt altid er gældende for højde- og breddevalget af dit snowboard.

NIVEAU & EVNER

Vi har mange forskellige designs og modeller af snowboards til alle niveauer. Hver og en af disse snowboards lever op til hvad en begynder eller mere avanceret rider måtte have af behov.
Det der afgør om et snowboard mest er for en begynder eller mere er til en erfaren rider, er elementer som flex og form, samt længden og konstruktionen. Herudover har materialerne, designet og selve anvendelsen af boardet også en rolle for hvem der vil få mest ud af det.
Jo bedre du bedømmer dit ejet niveau, desto bedre en oplevelse vil du også få med snowboardet du vælger.
RIDER STIL & TERRÆNVALG

Først og fremmest skal det nævnes at alle snowboards kan anvendes til alle slags sneterræn. Du vil dog opleve at visse snowboards egner sig bedre til visse specifikke terræntyper og stile. Et freestyle snowboard er eksempelvis så meget sjovere at køre i snowparker, end i off-pisten.

All-Mountain:
All-Mountain snowboards er utrolig alsidige og lavet til al slags sneterræn. Du kan bruge dem til både pister, parker og det imellem. Er du begynder eller har du ikke besluttet dig for hvad du mest er til endnu, vil et All-Mountain snowboard være et rigtig godt valg.

Freeride:
Hvis du er til at variende terræn, som ved Off-piste, vil et freeride snowboard være et godt valgt. Freeride snowboards har ofte et stivere flex og af formen directional, da dette er bedst for at ride længere afstande i fremad retning.

Powder: Powder snowboards er til dybt pudder. Disse boards har en bred nose en smal tapered tail. Grundet bindingernes placering, skal du bruge markant mindre kræfter på at holde snowboardets nose henover sneen. Powder snowboards findes typisk med en rocker, som gør det omvendte af hvad en camber gør, nemlig at give bedring styring og opdrift.

Freestyle:
Snowboards til freestyle er til Park rides og er typisk kortere og er bedst til snowboarding, hvor der involveres rails, swiths, wall rides og meget andet. Stort set alle freestyle snowboards er med True Twin form, som betyder at begge ender er ens.

Splitboard:
Splitboards er en forholdsvis ny stil indenfor snowboarding. De er konstrueret til stejlt terræn og skilles ad så du kan gå op ad bjergene (kaldes for randonné). Ved toppen kan du så samle dem igen og køre ned ad bjerget på samme vis som andre snowboards.

Det er vigtigt at have styr på terræn, sneforholdene og vejret. Derudover også have alt nødvendigt udstyr til laviner.

Yderligere skal du huske dit klatreskind, da selve din tur op ad bjerget vil komme til at tage endnu længere tid end der behøves.
SHAPE - DIT SNOWBOARDS FORM

Der findes hovedsageligt tre slags snowboards shapes. Det de har af betydning for dine rides, er fart, retning og manøvrering.

Directional Snowboards:
Når et snowboard er directional betyder det at det er lavet til at køre i en retning. Det betyder dog ikke at det ville være umuligt at køre i den anden retning, men langt mindre effektivt. Disse snowboards er typisk stivere i snowboardets tail og mere blød ved dets nose. Dette gør nemlig at snowboardet har en højere stabilitet ved carving under hurtige hastigheder. Bindingerne sidder som ofte en smule tættere nær tailen af snowboardet. Denne form bruges oftest i All-Mountain og Freeride.

Twin Shape / True Twin Snowboards:
Twin shape snowboards betyder at begge ender er fuldstændig symmetriske i både flex og mål. Snowboards med denne shape anvendes typisk af Freestyle riders, da det gør kørsel i snowparkerne langt mere effektivt til sideskift og tricks. Bindinger on på disse placeres i langt oftest i midten af boardet.

Directional Twin Snowboards:
En blanding af både Directional og Twin shape, som giver dig et snowboard til lidt af det hele. Blandingen kan udformes på forskellige måder, der gør dem bedre egnet til enten Freestyle eller All-Mountain sneterræn.
SNOWBOARD PROFILER

Der findes i alt 3 overordnede profiler for snowboards. Camber, Rocker og Flat. Det bliver dog mere kompliceret end det. Disse 3 profiler kan nemlig kombineres på mange forskellige måder, som øger ydeevnen af snowboardet.

Forneden går vi igennem de tre profiler og nogle kombinationer, der bliver anvendt mere end andre.

Camber:
Camber er typisk anvendt profil for snowboards. Professionelle Park/Pipe riders benytter den ofte, idet den giver en højere energi og en god pop. Camber snowboards har en opad bøjning under hvor du står med fødderne. Når vægt lægges på snowboardet, bliver et fordelt pres lagt henover snowboardet og dets kanter. Dette giver et robust og stabilt greb ved kanterne.

Rocker:
Rocker snowboards er bygget på præcis den omvendte facon af Camber snowboards. I stedet for at bøje opad, bøjer Rocker boards nedad ved området dine fødder står. Dette medvirker mindre kontakt med kanterne ved vægt på snowboardet. Disse snowboards er nemmere at dreje og kan flyde bedre i pudder.

Flat:
Som det lyder af navnet, er et snowboard med en Flat profil helt flad fra Tippen til Tailen. Denne shape er mellemtingen mellem Camber snowboards og Rocker snowboards, hvilket betyder større præcision i forhold til kantgreb, og også mere tilgivende under sving.

De yderligere kombinationer her forneden er bare ekstra effektive sammensætninger af de hovedsaglige profil-typer illustreret foroven. Det der gør dem smarte er at de sammensætter lidt af de gode elementer fra hver af deres overordnede profilers hovedgruppe. Dette resulterer så i nogle ganske smarte snowboards, som i en vids grad mere specifikt tilpasser sig til en pågælden variant af snowboard sportsgrenen.

Rocker/Camber/Rocker:
Denne kombination af profiler giver dig godt kantgreb til at carve på pisterne. Derudover får du også lettere ved sving og opdrift i pudder. Meget populær profil til Freeride snowboards, som også grundlæggende er ment til at ride Off-piste.

Rocker/Flat/Rocker:
Denne anden kombination af profiler medvirker til højt kantgreb på hardpack og pop. Herudover bevarer du dog stadig en let indledning på sving og opdrift. Ydeevnen for et snowboard med dette som profil er en mellemting af et fuldt Rocker snowboard og et helt Flat snowboard.

Camber/Rocker/Camber:
Dette er profil som egner sig godt til snowboards. Den fungerer således at vægten af rideren flader Camber stederne på the board ud. Med denne profil får man et stærkt carver område mellem fødderne. Derudover til carving får du også en robust og præcis pop.

HVORDAN VÆLGER MAN DET BEDSTE?

I forhold til profiler kan man ikke sige hvad der er det bedste. Det kommer an på dine egne behov, præferencer og hvilken snowboarding stil du ønsker at udøve. Kort kan der dog siges at Camber giver et godt stabilt kantgreb under høje farter på hard pack. Hvorimod Rocker profilen giver bedre opdrift i pudder, samtidig med at chancen for at du fanger kant i snowparken er meget mindre.
Snowboards med Rocker profiler kan være smarte for begyndere, da du vil have lettere ved at manøvrere. Til øvede riders, som vil have et blødere snowboard af slagsen, vil et Rocker snowboard også være ganske godt.
FLEX - STIVHED & BLØDHED

Indenfor snowboarding industrien varierer flex utrolig meget fra mærke til mærke og fra snowboard til snowboard. Der er ikke en fast værdi for hvad et eksempelvis snowboard med medium flex betyder. Nogle mærker anvender dog en skala fra 1-10, hvor det blødeste flex er 1 og det stiveste er 10.

Her nedenunder står der lidt om hvad der er godt ved et blødere og stivere flex.

Blødere Flex:
Det er typisk All-Mountain eller Freestyle snowboards som er af et blødere flex. De er lettere at manøvrere og mere tilgivende, hvilket gør dem et godt valg til folk af lav kropsvægt, samt begyndere og riders der elsker Freestyle. De kan være mindre stabile ved høje farter, men er igen lettere til leg.

Stivere Flex:
Langt ofte vil snowboards af stivere flex blive anvendt til riders der er vilde med Freeride og Off-piste. Et stivere flex øger kantgrebet og giver bedre stabilitet ved høje farter. Snowboards som er stive, er gode til større sving under høje hastigheder. De kan være sværere at kontrollere under lave farter, og flexer ikke tilstrækkeligt hvis du er for let i vægt.
DREJEVNER - SVINGSTØRRELSER

Alle snowboards er konstrueret til at kunne lave sving af forskellige størrelser. Måden man bestemmer disse er vedhjælp af radius, rocker og taljebredden.

Radius:
Størrelsen på cirklen snowboardet ville lave, hvis kantens kurve var forlænget til en færdig cirkel, er det som man betegner som være et snowboards radius. Ud fra hvor høj eller lav en radius et snowboard har, kan man finde frem til hvor godt det er til at dreje og svinge.

Kort fortalt, så vil et snowboard med lav radius dreje lettere end et snowboard med en høj radius.

Rocker:
En Rocker ved begge ender af dit snowboard betyder at det drejer lettere.

Taljebredden:
Taljebredde bliver oftest målt i millimeter og findes ud fra bredden af snowboardets smalleste punkt. Jo smallere en taljebredde dit snowboard har, desto hurtigere vil du komme fra kant til kant. Det væsentlige ved taljebredden er at den så vidt som muligt skal matche din snowboard støvle størrelse.
PRIS, KVALITET & HOLDBARHED
På vores side finder du et stort udvalg af kvalitets snowboards til rimelige priser. Priserne kan variere en del afhængigt af produktionsmetoderne, træmaterialerne der blev anvendt til udformningen af snowboardet, samt selve designet er alle faktorer som er med til at bestemme kvalitet og prisniveauet.
Forventer du at skulle bruge dit snowboard over længere tid eller måske flere år og sæsoner, kan det være en god ide at bruge lidt ekstra penge på et snowboard af en højere holdbarhed og kvalitet.
SNOWBOARD GRABS FOR DE MERE ERFARNE
Her forneden er en illustration af nogle grabs, du vil kunne øve dig med efterhånden som du bliver bedre og mere erfaren som snowboarder
Der findes dog mange flere end dem nedenfor.
GODE ORD AT KUNNE
Er der enkelte ord eller flere du er tvivl om i vores guide, kan du bruge denne mindre liste af ord herunder.

Tip: Dit snowboards forende
Tail: Dit snowboards bagende
Effektiv kant Den effektive kant er delen af kanten som kommer i kontakt med sneen, når snowboardet er på kant. Snowboardet er længere end den effektive kant. Jo længere en effektiv kant, desto mere stabilitet. Omvendt vil en kortere effektiv kant betyde at du vil føle dig mindre stabil, men også have lettere ved at udføre drejninger.
Kernematerialet: Dit snowboards kernemateriale er midterdelen boardet. Langt oftest vil dette være af træ eller en blanding mellem flere slags trætyper. Andre materialer som skum kan også være en del af kernematerialet.
Extruded base: Extruded snowboard baser betyder de er fremstillet af polythylene. Udtrykket henviser til udformningen og varmeprocessen anvendt på basen under udviklingen. De holder ikke ligeså effektivt på voks, som sintered baser, som ikke har fået voks, men du vil finde dem lettere at skulle reparere.
Sintered base: Disse snowboard baser er lavet til at glide hurtigere. De består af det samme materiale polythylene, men fremstillingsmetoden af boards med denne base er anderledes. Voks absorberes rigtig effektivt, og jo mere du vedligeholder dit snowboard, desto hurtigere vil det kunne glide. Oftest er sintered baser dyrere, men et minus er at de er tildes sværere at reparere i tilfælde af skader.


I videoen ovenfor kan du se vores eksperter, der tester vores snowboards og udstyr ude i sneen.

SPØRGSMÅL?
Skulle du være i tvivl om noget eller have flere spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os her.